Stichting Museum en Expositie Geleen

Sittard, Geleen, Born

't Greun beukske van 't Gelaens'

Een werkgroep van de stichtingen SCHUG en MEG heeft de afge­ lopen tweeenhalf jaar gewerkt aan de samenstelling van 't Greun Beukske van 't Gelaens. Deze naam is afgeleid van Het Groene Boekje, een spellinggids voor het Nederlands. Bij de beide Geleense stichtingen en ook bij de Heemkundevereniging Geleen werd de roep om een spellinggids van het hedendaags Geleens steeds sterker, met name van de kant van dialectschrijvers, camavalisten, gebruikers van sociale media en andere gemteresseerden in correct schrijven van ons dialect. Genoemde stichtingen en verenigingen zijn van mening met het Greun Beukske in deze behoefte is voorzien. SCHUG en MEG hebben de uitgave gezamenlijk op zich genomen. Het boekje nadert zijn voltooiing; de verschijningsdatum is voorzien in november 2020. Op bijna 300 pagina's worden ongeveer 5500 woorden behandeld. Het gaat vooral om de juiste dialectspelling. Uitgangspunt daarbij is de officieel erkende Spelling 2003 voor de Limburgse dialecten.

Van elk woord worden de betekenis en de woordsoort (werkwoord, zelfstandig naamwoord etc.) gegeven. Verder bij elk zelfstandig naamwoord het meervoud en verklein­ woord: eine paol, twee paol, paolke. Van een bijvoeglijk naamwoord de vergrotende en overtreffende trap: sjoan, sjoander, sjoanste. Bij een werkwoord de vervoeging van tegenwoordige en verleden tijd en het voltooid deelwoord: loupe, ich loup, doe lops, hae lop, veer loupe, ich leep, veer lepe, geloupe. De gids eindigt met de Woordenlijst Nederlands-Geleens.

De boeken kunnen zaterdag 21 november tussen 11.00 uur en 15.00 uur worden afgehaald bij het kantoor van SCHUG in het gebouw van Heemkundevereniging Geleen, Jupiterstraat 35 a, 6161XD Geleen. Daarna de bestelde boeken tijdens de reguliere openingstijden afgehaald worden bij de Heemkundevereniging Geleen, op maandag en donderdag tussen 14.00 en 16.30 uur, op dinsdag tussen 19.00 en 20.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur. De boeken zijn vanaf 21 november 11.00 uur behalve bij Heemkundevereniging Geleen ook te koop bij Gelaen 31, Salmstraat 17; Plus Vijgen, Zuidhof; Tabakszaak Borée, Bloemenmarkt en boekhandel Krings, Brandstraat 23, Sittard.

Voor informatie of bestelgegevens kunt u contact opnemen met Schug Geleen